Rekenen

Rekenen · 10. maart 2024
Reken loopspel thema lente (groep 4)
Dit loopspel is gemaakt voor groep 4. Hang de platen binnen of buiten op en geef iedere leerling een invulblad. De leerlingen lopen langs de platen en rekenen de som uit. Op elke plaat staan vier antwoordopties. De leerlingen kijken welk antwoord klopt en schrijven de letter die onder het antwoord staat op hun invulblad. Wanneer de leerlingen bij alle platen zijn geweest en alle letters zijn ingevuld, ontstaat er een zin. Bij dit loopspel zal de zin 'weet je dat de lente komt' ontstaan.
Rekenen · 10. december 2023
Loopspel rekenen vanaf een tiental
Hang de platen door de klas. Elk plaatje staat voor een ander getal. De leerlingen krijgen allemaal een blad waarop te zien is hoeveel elk plaatje waard is. De kinderen schrijven de som op en rekenen hem uit. Ik heb het invulblad en het blad waarop de waardes van de plaatjes te zien zijn dubbelzijdig geprint zodat de leerlingen maar met één blad hoeven te lopen.
Rekenen · 10. december 2023
Zweeds loopspel verhaaltjessommen kerst
Een actieve manier om de, tot nu toe behandelde, rekendoelen van groep 4 te herhalen in de periode rondom kerst. Hang de platen door klas. Geef alle kinderen een invulblad en laat ze alleen of in tweetal langs de platen lopen. De kinderen lezen het verhaal, halen de som eruit en schrijven het antwoord op. Zowel het loopspel als het bijbehorende invulblad zijn te vinden onder het kopje 'documenten'.
Rekenen · 09. oktober 2023
Bouw de sommentoren + en - tot 20
Een leuke manier om te oefenen met de sommen tot 20! Ik heb deze opdracht zelf gebruikt in de weektaak en de kinderen zijn er erg enthousiast over. Op het printblad staat een toren van bekertjes met daarop sommen. Zelf heb ik papieren bekertjes gekocht en heb hier de antwoorden van de sommen op geschreven. De kinderen rekenen de som uit en zetten de beker op de goede plaats. Wanneer ze klaar zijn met bouwen, krijgen ze het antwoordenblad (bijgevoegd in het bestand) en kijken ze de toren na.
Rekenen · 14. januari 2023
Duo klokken: kwartieren
Met dit coöperatieve spel oefenen de leerlingen om de analoge klok te koppelen aan de digitale klok (en andersom). Iedere leerling krijgt een kaartje. Vervolgens wandelen de kinderen door de klas en gaan opzoek naar hun duo. Lukt het iedereen om een juist maatje te vinden? Beide digitale tijden (bv. 6:15 en 18:15) zijn in dit bestand te vinden zodat je kunt afwisselen. Het bestand is te vinden onder het kopje 'documenten'.
Rekenen · 19. maart 2022
Stappenplannen rekenen met breuken
Dit document bevat vier stappenplannen voor het uitrekenen van keer- en deelsommen met breuken. Deze stappenplannen kunnen worden geprint en worden uitgedeeld in de klas zodat de kinderen houvast hebben bij het maken van de opdrachten. Wij laten de kinderen een hulpschriftje bijhouden zodat ze tijdens de zelfstandige verwerking terug kunnen kijken op wat er in de afgelopen periode is geleerd. Zo hoeven de leerlingen minder vaak om hulp te vragen en komen ze vaak zelf uit de opdrachten.
Rekenen · 09. oktober 2021
Duo minsommen tot en met 20
Met dit korte, activerende spel kan op een coöperatieve wijze worden geoefend met aftreksommen tot en met 20. De kinderen krijgen allemaal een kaartje en gaan rondlopen in de klas. De bedoeling is dat ze duo's gaan vormen zodat de som klopt. Dit spel is ontwikkeld voor groep 4 waarbij de kinderen minsommen tot en met 20 leren uit te rekenen met de basisstrategie; rekenen via de 10. Het spel is te downloaden onder het kopje 'documenten'.
Rekenen · 12. september 2021
Reactiespel klokkijken
Dit reactiespel is bedoeld om het aflezen van hele en halve uren op een analoge klok te oefenen. Geef elke leerling een kaartje. De leerling met de startkaart staat op en leest voor wat er op zijn kaartje staat (bv: ik heb de startkaart, wie heeft 2 uur?). De andere leerlingen kijken of zij de klok hebben die hoort bij 2 uur. De leerling die de juiste klok heeft, staat op en leest zijn kaartje voor. Dit gaat door tot iedere leerling is geweest. Het bestand is te vinden onder 'documenten'.
Rekenen · 20. april 2021
Flitskaartjes + en - tot en met 20
Veel kinderen hebben moeite met het automatiseren van sommen. Met deze kaartjes oefenen de kinderen plus- en minsommen tot en met 20. Knip de kaartjes uit en houdt telkens een kaartje omhoog. De leerling probeert zo snel mogelijk, uit het hoofd, het juiste antwoord op de som te geven. Je kunt de kaartjes vinden onder het kopje 'documenten'.
Rekenen · 27. augustus 2020
Met dit spel testen de leerlingen hun tafelkennis op een leuke manier. Geef alle leerlingen een lege bingokaart en laat ze 12 getallen opschrijven die de uitkomst zijn van een keersom. Als iedereen klaar is, begint de bingo. Jij, als leerkracht, noemt een keersom op en noteert voor jezelf de som en het antwoord. De leerlingen geef je alleen de som. Ze rekenen de som uit en als de som op hun bingokaart staat, zetten ze er een kruis doorheen. Wie heeft er als eerste bingo?

Meer weergeven